RSS

Testarea produselor cosmetice pe animale

09 iul.

Testarea pe animale (in vivo) are ca scop siguranța produselor comercializate. Și produsele cosmetice au fost supuse testelor in vivo: testele de toxicitate urmăresc efectul unor chimicale asupra epidermei sau mucoaselor atunci când vin în contact cu acestea. Rujuri, creme, fixative etc au fost testate pe animale, unele teste fiind deosebit de invazive, atrăgând suferințe imense și moartea animalelor ca punct final.

Incepând cu 11 iulie 2013 intră în vigoare Regulamentul Nr. 1223/2009 al Parlamentului European și al Consiliului privind produsele cosmetice. Cap. V, Art.18 al Regulamentului referă la Testarea pe animale. Începînd cu data de 11 martie 2013 se interzice:

  • efectuarea în Comunitate a testării pe animale a produselor cosmetice finite sau a ingredientelor care intră în alcătuirea acestor produse cosmetice;
  • introducerea pe piața comunitară a produselor cosmetice a căror formulă finală a fost testată pe animale sau a produselor cosmetice care au în compoziție ingrediente care au fost testate pe animale.

Legea românească aliniată la prevederile acestui Regulament este Legea 178/2000 privind produsele cosmetice republicată în 2011.

Scopul declarat al acestor prevederi este diminuarea testelor efectuate pe animale și a numărului de animale folosite în cercetarea științifică prin utilizarea unor metode alternative de testare a produselor cosmetice ( testare efectuată în mod necesar pentru siguranța utilizării acestor produse).

Pentru a evita unele confuzii, trebuie să subliniem următoarele aspecte care reprezintă în același timp limitări ale Regulamentului:

  • Regulamentul nu interzice fabricarea produselor cosmetice care au în compoziția lor părți provenite din animale (spre exemplu proteine din capră sau extract din melc aflate în compoziția unor creme de față; stearatul de magneziu (întâlnit în fardul de obraz, pudra de față etc) se obține în principal din grăsime animală deși există și o variantă vegetală); animalele pot fi ucise în continuare pentru ”frumusețea” noastră!
  • Regulamentul referă doar la produsele care se aplică pe epidermă, nu și la produsele care se implantează sau injectează în corpul uman; așadar protezele siliconice pentru augmentarea sânilor sau buzelor, siliconul, colagenul sau alte substanțe injectabile în procedurile cosmetice de întinerire etc. vor fi testate în continuare pe animale;
  • Regulamentul referă DOAR la produse cosmetice, nu și la medicamente; așadar, acele substanțe care intră în alcătuirea unor medicamente (dar care pot intra și în alcătuirea unor produse cosmetice) vor fi testate în continuare pe animale. Prin urmare, unele ingrediente ce intră în alcătuirea cosmeticelor vor fi testate pe animale ca și ingrediente medicamentoase și rezultatele acestor testări vor putea fi ”extinse”  și în domeniul cosmetic după termenul limită, prin urmare Regulamentul nu poate asigura o interdicție clară în ce privește testare pe animale a unor ingrediente care intră și în alcătuirea medicamentelor;
  • Regulamentul prevede NUMAI posibilitatea ca informațiile de pe eticheta produselor cosmetice să conțină referire la faptul dacă un produs cosmetic conține ingrediente care au fost testate sau nu pe animale (Art. 53 Preambul Regulament; Art. 19 (2) din Legea 178/2000 Republicată); dat fiind că există DEROGĂRI de la Regulament, ar fi trebuit ca aceste mențiuni să fie OBLIGATORII, nu FACULTATIVE! Mai mult, acele ingrediente care pot proveni atât din sursă vegetală cât și din sursă animală ar trebui să fie însoțite OBLIGATORIU de mențiunea respectivă;
  • În situații excepționale, un stat membru poate solicita o DEROGARE în ce privește testarea pe animale a unui ingredient ce intră în compoziția unui produs cosmetic; Comisia poate autoriza derogarea. Așadar, chiar după data de 11 martie 2013 substanțele cosmetice vor putea fi testate pe animale!

Ministerul Sănătății reprezintă autoritatea națională competentă pentru reglementarea comercializării produselor cosmetice și informarea populației relativ la acestea. De asemenea, Ministerul Sănătății este și autoritatea competentă pentru solicitarea eventualelor derogări de la Regulament. Până la ora actuală, Ministerul Sănătății nu a solicitat Comisiei derogare privind testarea pe animale (adresa 40830 din  05.07.2013).

Persoana responsabilă pentru introducerea pe piața comunitară a produselor cosmetice este: producătorul, pentru produsele care se fabrică în Comunitate și care nu fac obiectul unui export în afara Comunității urmat de un nou import în Comunitate; importatorul, pentru un produs cosmetic importat din afara Comunității. Persoana responsabilă și datele de contact ale acesteia trebuie să fie precizate pe ambalajul produsului. Persoana responsabilă are obligația de a oferi informații referitoare la testele pe animale efectuate de producator sau furnizorii săi vizând evaluarea siguranței produsului cosmetic finit sau a ingredientelor sale.

Pentru eficientizarea implementării soluțiilor alternative de testare a siguranței produselor cosmetice dar și pentru stimularea industriei cosmetice în utilizarea unor ingrediente de proveniență vegetală acolo unde există această alternativă, ar fi fost oportună OBLIGATIVITATEA următoarelor precizări pe ambalajul produsului:

  • Dacă produsul este sau nu testat pe animale (în acest caz vom fi siguri că nu s-a obținiut derogare în ce privește testele in vivo pentru nici unul dintre ingredientele sale);
  • Dacă produsul conține ingrediente de origine animală (am văzut că și produsele cosmetice, nu doar cele alimentare sau medicamentoase, pot conține ingrediente de origine animală).

Aceste precizări ar fi fost utile pentru ca alegerea consumatorului să fie cu adevărat INFORMATĂ!

Reclame
 
Scrie un comentariu

Scris de pe iulie 9, 2013 în Uncategorized

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: