RSS

Atitudine

Către:  Primaria Municipiului Bucuresti

             Domnului Primar General al Mun. Bucuresti Sorin Oprescu

 

Ref: Programul de gestionare a câinilor comunitari prin deținerea lor în adăposturi

 

 

 

Domnule Primar,

În calitate de bucureștean și iubitor de animale, am urmărit cu mult interes măsurile pe care le-ați luat în vederea rezolvării problemei perene a câinilor fără stăpân care viețuiesc alături de noi, oamenii, pe străzile metropolei noastre europene. Ați afirmat în multe rânduri că nu susțineți rezolvarea acestei probleme prin metoda uciderii în masă – în calitate de medic aveți obligația morală de a salva vieți, iar nu de a le extermina. Am crezut în etica Dvs profesională și v-am respectat pentru aceasta. În perioada mandatului Dvs. au fost efectuate sterilizari ale acestor animale de către ONGuri sau prin contracte cu cabinete veterinare; s-a încercat reformarea ASPA (fără a se reuși însă decât o ”cosmetizare” a ei); am așteptat cu toții promulgarea unei legi a sterilizării care să conducă în mod unitar la facilitarea controlului populației canine prin mijloace eficiente și moralmente acceptabile, ceea ce, din nefericire, nu s-a întâmplat lăsându-ne doar cu mijloace aplicabile la nivel local… Cu bune și cu rele ați avut conduita cea mai decentă (raportat la ceea ce au făcut sau au anunțat că vor să facă alți primari) față de problema în cauză și ar fi fost bine să rămâneți la aceasta.

Constat cu regret că în ultima vreme ați avut o serie de declarații îngrijorătoare referitoare la soluționarea acestei chestiuni, în fapt un soi de pripeală care poate distruge încrederea fragilă a iubitorilor de animale în autorități și colaborarea cu acestea. Astfel, ziarul Click din 12 ianuarie 2012  prezintă un scurt interviu cu Dvs în care anunțați construirea unui adăpost cu capacitate de 10.000 locuri (ulterior inaugurat sub denumirea Dog Town), spunînd că ”maidanezii trebuie să dispară pentru că unii dintre ei provoacă multe probleme cetățenilor”. De asemenea, într-un interviu pentru Antena 3 ați declarat: ”Adunăm cățeii, îi ducem la adăposturi, unde or să fie îngrijiți și hrăniți. Stiți că durata de viață a unui câine scade în captivitate… Ei bine, n-o să mai rămânem la statutul de oraș fanariot. O să fim fără căței pe stradă. Va dau cuvantul meu de onoare!” (sursa: http://www.ziare.com/sorin-oprescu/primar-general/oprescu-ii-linisteste-pe-bucuresteni-durata-de-viata-a-unui-caine-scade-in-captivitate-1144388). Să analizăm pe rând afirmațiile Dvs și consecințele actuale și posibile ale aplicării celor afirmate.

 1. Maidanezii  trebuie să dispară pentru că unii dintre ei provoacă multe probleme cetățenilor. În contextul  afirmațiilor Dvs este clar că vă referiți la ”toți” maidanezii, iar nu  doar la aceia dintre ei care s-au dovedit agresivi. Această afirmație este  o mostră de gândire discriminatorie care nu poate avea decît consecințe negative. Oare considerați acceptabilă și afirmația: pentru că unii oameni provoacă   multe probleme cetățenilor, (toți) oamenii ar trebui să aibă libertățile mult restricționate cu scopul de a preveni fenomenul infracțional? De bună seamă, nu puteți subscrie la  un asemenea raționament lipsit de discernământ care ar avea ca și efect diminuarea inclusiv a libertăților proprii. Cu toate acestea, ați afirmat că: (toți) maidanezii trebuie privați de libertate (adică duși în adăposturi) pentru că unii dintre ei creează probleme. Unde este discernământul Dvs?! Veți răspunde că pentru Dvs omul este mai presus de alte animale, de aceea doriți să îmbrățișați această măsură extermă a  detenției colective a câinilor care creează și care nu creează ”probleme”. Să vorbim atunci despre oameni, despre impactul pe care  îl are  asupra lor acest mod de soluționare fără deosebire și despre responsabilitatea Dvs vav de situațiile generate/generabile de către această măsură.
 •                   În primele zile de la anunțarea inaugurării DogTown numeroși iubitori de animale au încercat să își protejeze câinii de lângă bloc, etc plasându-i (temporar) pe la diferite curți unde puteau găsi spațiu de cazare în oraș sau chiar în alte localități; în acest demers, mai mulți câini s-au pierdut pe drum sau chiar la destinație (datorită stersului la care au fost supuși prin strămutarea lor au  scăpat din lese și au fugit). Vă gândiți la trauma psihologică la care au fost supuși acești oameni care, în încercarea lor de a salva acești câini de DogTown-ul Dvs sau alte adaposturi cu care îi amenințați, le-au făcut un rău (pierzându-i pe autostradă sau în locuri necunoscute acestora) și realizează acest lucru? Ce le-ați spune acestor oameni? Că trebuia să aștepte resemnați să vină echipa de hingheri care să captureze câinii iubiți și îngrijiți de ei pentru a-i duce într-un loc unde viața lor va fi doar o fracțiune din viața pe care ar fi dus-o în libertate, alături de protectorii lor? Cum veți răspunde pentru acest rău pe care l-ați produs oamenilor care v-au ales?
 •                    În perioada care a urmat declarațiilor efectuate de Dvs relativ la strângerea tuturor maidanezilor, raidurile hingherilor care vin să colecteze ”taxe de protecție” s-au întețit. Dacă înainte veneau de câteva ori pe an, acum vin lunar. Vă gândiți la acest abuz la care, prin măsura lipsită de discernământ pe care o susțineți, sunt supuși iubitorii de animale? Ce le-ați spune acestora? Să nu mai plătească aceste taxe și, în schimb, să privească resemnați cum animalele îndrăgite de ei, care au îmbătrânit la scara blocului fără să deranjeze pe nimeni (și alături de care am îmbătrânit împre- ună), sunt capturate ”cu multa dragoste” de hingheri și duse pentru totdeauna? Ce veți pune în locul rămas gol în sufletul acestor oameni? Cum veți răspunde pentru acest rău pe care îl aduceți în viețile acestora?
 •                   Presupunând că veți reuși să ”adunați” toți câinii de pe stradă, ce va urma după aceea? Să ”adunați” toate pisicile pentru că și ele creează multe probleme cetățeanului? Să ”adunați” toți porumbeii pentru că și aceștia fac murdărie și deranjează orășeanul? De ce alimentați cu afirmațiile Dvs nevroza colectivă? De ce preluați în esență sloganul ”Cetatea este a cetațeanului, nu a câini-lor”?!  Oare nu era acest slogan dintr-un alt film? Oare nu puteți înțelege nici Dvs, ca om educat și cu funcție de răspundere, că acest slogan îl înfățișează pe om într-o lumină falsă, ca pe o ființă ne-naturală, când dimpotrivă condiția vieții este biodiversitatea? Vi se pare ideal, presupunând că veți reuși, ca generațiile următoare să vadă cum arată un câine sau o pisică sau un porumbel  în cărțile ilustrate sau la zoo?
 •                     Constituția României recunoaște ”dreptul fiecărei persoane la un mediu înconjurător sănătos și echilibrat ecologic”. Legătura istorică dintre om și câine este bine cunoscută. Aceste două ființe au co-evoluat și probabil că nu ar fi putut supraviețui una fără cealaltă. Un mediu ”sănătos” înseamnă în primul rând acceptarea biodiversității. Ce înseamnă acest lucru pentru orășeanul condamnat să își ducă existența într-un bloc de locuințe? Ce șanse ar avea acesta să relaționeze cu alte ființe non-umane cu care co-abiteaza pe acest pământ? Într-o asemenea incintă de câteva zeci de metri pătrați, deținerea unui animal de companie este de cele mai multe ori imposibilă. De aceea năzuința absolut firească și sănătoasă a omului către animale s-a concretizat de cele mai multe ori în ocrotirea acestora pe lângă condominiumuri, instituții sau în parcurile din apropiere. Ruperea brutală a acestor legături prin separarea omului de câine va amplifica sentimentul de alienare al societății în care trăim. De aceea remarca foarte bine Tudor Arghezi că ”fără om și fără câine, câinele și omul ar fi niște pribegi”. Ce anume vă dă autoritatea morală, Dle primar, să provocați această cumplită dezrădăcinare?!
 1. Stiți că durata de viață a unui câine scade în captivitate. Am auzit de multe ori și în ocazii diferite această afirmație rostită de Dvs. Mai direct sau mai pe ocolite, această afirmație a Dvs se dorea a fi un răspuns la întrebările reporterilor legate de costurile antrenate de păstrarea acestor câini în adăposturi. Înțeleg că în lipsa unor calcule bine făcute ați substituit acest răspuns cinic. Dar pot eu să cred că, în realitate, respectul pe care Dvs îl datorați vieții (așa cum ați afirmat-o) rămâne același? Lucru cert este că detenția (păstrarea în adăpost) prelungită a unui câine care a fost liber toată viața lui îi va provoca acestuia un comportament nevrotic, agresiv în ultima fază putând refuza hrana și apa. În liberatate, un câine are la dispoziție o suprafață de  câteva sute de metri pătrați în cadrul căreia își exercită gesturile firești speciei lui: aleargă, amușină, ascunde hrana, etc  Întrebarea mea este, și aș dori un  răspuns exact: în adăpostul Dog Town, cât spațiu revine fiecărui câine  pentru a-și satisface nevoia de mișcare conform speciei, și la ce interval de timp îi vine rândul la ”plimbare”? În orice caz, viața în adăpost nu este viață ci doar o existența mizerabilă.  Atitudinea Dvs a provocat o mare nemulțumire în rândul iubitorilor de animale și nu trebuie să vă relaxați la gândul că această măsură a  adăposturilor este susținută de către toți candidații. Pragmatic vorbind,  dacă un câine de care eu mă îngrijesc și îl sterilizez știu că ar putea fi ridicat din teritoriu oricând după aceea, de ce l-aș mai steriliza? Ar trebui să vă puneți serios această întrebare, dacă nu doriți ca în mandatul Dvs (viitor) să înregistrați cel mai mare eșec în această chestiune.

***

 

În încheiere o să vă propun o seamă de SOLUȚII pentru rezolvarea acceptabilă a problemei cîinelui comunitar. Aș dori să tratați cu multă atenție următoarele propuneri:

A)    Controlul populației canine prin Sterilizare și Returnare fără alte formalități.

B)    Adoptatrea statutului Protectorului câinelui comunitar. O persoană poate avea un număr de câini în grijă în spațiile publice. Obligația protectorului este de a hrăni aceste animale, a le asigura apă și tratament medical dacă este cazul.

C)    Ridicarea din teritoriu EXCLUSIV a câinilor care se dovedesc agresivi (mușcă) după un protocol bine stabilit. Acești câini vor fi duși în adăposturi unde se va proceda la evaluarea lor și la eliminarea cauzelor comportamentului agresiv cu scopul plasării lor în adopție.

D)    În zonele unde există haite mari de câini care, prin numărul lor, ar putea pune în pericol siguranța cetățeanului se va proceda la evaluarea acestor haite și la ridicarea exemplarelor care au un potețial agresiv și preluarea lor în adăposturi cu mențiunile de la pct. C) Vor rămîne astfel în zonă câinii foarte blânzi și într-un număr mai mic

E)     Alternativ, se vor înființa de către primărie padocuri care pot găzdui un număr de 5-6 câini în zone apropiate locurilor unde aceștia se află în îngrijirea Protectorilor/Iubitorilor de animale pe spații deținute de primărie astfel ca accesul iubitorilor de animale la protejații lor să fie facil.

F)     Vor putea fi duși în adăposturi cu mențiunea de la pct C) și câinii ”hoinari”, care nu au reușit să se asocieze unei zone stabile de hrană și îngrijire și a căror stare de sănătate este precară.

G)    Măsura deținerii în adăposturi va fi una TEMPORARĂ în sensul și numai în sensul în care aceasta va fi asociată cu campanii intensive de adopții responsabile.

H)    Primăria va efectua prin intermediul posturilor naționale de radio și televiziune campanii educative privind relația omului cu animalele, biodiversitatea, adopțiile responsabile, respectul față de animale, etc

Închei această expunere (pe care nu o consider exhaustivă) reamintind faptul îngrijorător că alegătorul român a fost condamnat perpetuu să aleagă între două rele. Mulți politicieni sunt confortabili cu această postură de rău mai mic. Dar a venit vremea să alegem acel candidat în care să avem încredere și tot mai mulți oameni conștientizează acest lucru, refuzând să mai voteze pentru răul socotit mai mic. Dacă v-ați făcut asemenea calcule este bine să reveniți asupra lor.

Aștept o poziție oficială din partea Dvs vav de problema câinilor comunitari care să reflecteze însușirea criticilor și a soluțiilor expuse mai sus și tratarea cu mult discernământ și considerație a destinului acestor ființe foarte dragi nouă, românilor.

Reclame
 

2 răspunsuri la „Atitudine

 1. vladcelgroaznic

  mai 20, 2012 at 5:13 am

  Biserica Ortodoxa Romana trebuie sa se implice fizic in efortul de eradicare al fenomenului cainilor fara stapan, prin: 1). oferirea spatiului din curtile (imense) ale bisericilor pentru adapostirea in conditii corecte (padocuri individuale, cu cotet si substrat, vase pentru apa si mancare, etc) a unui anumit numar de caini din zona, care vor fi inregistrati si verificati periodic de reprezentanti ai autoritatilor statului (politie locala, jandarmerie, politia MAI, DSV, inspectori ai primariilor); 2). EDUCAREA populatiei in spiritul responsabilitatii fata de lumea vie (nu poti pretinde ca venerezi divinitatea, dar ii dispretuiesti opera!) si fata de societate (prin dezinteresul/abandonul/alta forma de abuz asupra unui animal de companie prefigurezi o posibila amenintare la adresa „aproapelui tau”);

  BOR a primit subventii URIASE de la primarii, in perioada premergatoare campaniei electorale; cred ca primariilor pot si trebuie sa influenteze reprezentatii BOR din teritoriu pentru a-si asuma si anumite obligatii fata de comunitatile din care fac parte.

  TOTI cei care au facut parte din structurile care s-au ocupat de ecarisaj din 2001 pana acum trebuie epurati din aparatul de stat: nu putem cere ca populatia sa colaboreze cu cei care s-a dedat si au instigat la infractiuni (unele cu violenta) si in ultima instanta la terorism de stat, doar pentru a mentine lucrativa afacerea ecarisajului si pentru a-si satisface propriile porniri patologice.

   
 2. coca coman

  mai 22, 2012 at 2:33 pm

  Nu este prima data cand am facut apel la biserici. Normal,cele care au curte.Se pot adaposti cativa caini.Cateva cotete,vase pt apa si vase pt mancare.Dorinta mea a ramas fara raspuns.Desigur ,acolo se pot gazdui cainii sterilizati,vaccinati si deparazitati.Ar fi un exemplu de omenie.CU FIECARE CAINE UCIS CU SALBATICIE,IN NOI MOARE O PARTE DE OMENIE.PARINTELE GALERIU.

   

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: